søndag 17. juli 2011

Meksikanske Day of the Dead

Noen vil kanskje si at dette ikke er kult, men hvis du leser videre nedover endrer du kanskje mening?

Velación en el cementerio
Mexico feirer livet. Bilde fra dayofthedead.com.

Fra denne hjemmesiden (ganske langt ned på siden) kan en finne tips til dekorasjon i forbindelse med denne Amerikas nyeste markering. For mer info, se denne pdf-filen på engelsk.

Kort fortalt er Day of the Dead ~ Dia de los Muertos feiret i sentral- og sørlige Mexico 1. og 2. november, og en feirer og ærer sine kjære avdøde.


De tror at portene til himmelen er åpne ved midnatt 31. oktober og at åndene etter avdøde barn har muligheten til å gjenforenes med sine familier i 24 timer. 2. november kommer åndene til de voksne ned for å glede seg over festen som er lagd for dem.
I de fleste indianske landsbyene lages det vakre alter i hvert hjem. Disse er dekorert med lys, blomsterbuketter, frukt, peanøtter, tallerkner med kalkun-mole, stabler med tortillas og store Day-of-the-Dead brød kalt pan de muerto. Alteret trenger å ha masse mat, flasker med sodavann, varm kakao og vann for de sarte åndene. Leker og godteri blir lagt igjen til barnesjelene og 2. november legges det sigaretter og shotter med mezcal igjen som gave til de voksne åndene. Små dekorerte kunstsjelett og sukker-skaller, kjøpt på utendørs markeder, utgjør prikken over i'en.
Ferdig dekorerte kaker
Utstikkere til bruk ved f.eks. Day of the dead

Ingen kommentarer: