fredag 13. september 2013

Verdens sjokoladedag

Crispo risboller

13. september er verdens sjokoladedag. 

Som om man trenger en unnskyldning for å spise det...


Navnet sjokolade kommer sannsynligvis fra de aztekiske ordene 
xococ (sur, bitter, krydret) og atl (vann).

Sjokolade blir fremstilt av frøene av kakaotreet.
Carl von Linné ga kakaotreet navnet Theobroma cacao 
- gudommelig mat - i 1753.

Det er usikkert hvor kakaotreet stammer fra, 
men viltvoksende arter er funnet i skogene omkring Amazonas og 
Orinoco i Sør-Amerika. (Kilde: Store Norske Leksikon)


Christopher Columbus var den første europeer som kom i kontakt med sjokoladen. 
Han introduserte den eksotiske drikken ved hoffet i Spania, 
men der ble den naturlig nok dårlig mottatt 
ettersom han ikke helt hadde fått med seg hvordan den skulle tilberedes.

Det ble eventyreren og oppdageren Hernán Cortés som fikk spanjolene til å like sjokolade, 
og på 1560-tallet ble kakaoen en poulær drikk i de fornemme kretsene i Europa, 
spesielt ved Ludvig XIVs hoff. 
Berømte kaffehus i Venezia og Firenze begynte å servere sjokolade 
og i Amsterdam og London dukket det etter hvert opp egne sjokoladehus.


Sjokoladen kommer til Norge

Til Norge kom sjokoladen på 1700-tallet, og da som medisin
I 1779 rykket kjøpmann Klausen i Trondheim inn denne annonsen i en av byens aviser:

"en slags medisinalsk sjokolade... kommer til hjelp en kold mave, 
tjener brystet, er god for hoste, 
fordriver svimmelen, oppløser den sey slim... 
og gir oppmuntring til at oppfylle ekteskapets plikter."

Sjokoladen ble raskt et produkt for den urbane elite, 
og det ble faktisk med jevne mellomrom advart mot at sjokoladen ville forderve de unge...

Det ble etter hvert spist mer sjokolade i Norge, og diskusjonene om sjokoladen ble mange, både det moralske og det helsemessige aspektet ble trukket frem. I en stortingsdebatt fra 1922 het det:

"(...) men fylgjone ... er overlag store og skadelege. 
Mesteparten av dette snopbruket vil ... 
øydelegge tennene paa born og ungdom, 
og øydelagde tenner vil øydelegge matmeltingi, ... 
Dette aukande snopbruket øydelegg folkehelsa (...)"

Sjokoladen hadde beveget seg fra det sunt til syndig...
kilde

I dag

Med fluorens inntog ble fokuset på tannhelsen gradvis svekket, 
men koblingen mellom negative helseeffekter og sjokolade lever fremdeles. 
Nå er det kaloriene som står i fokus.

Sjokoladen er den samme, men vårt behov for kalorier har blitt drastisk redusert. 
Sjokoladens høye kaloriinnhold har blitt dens fiende nummer en...

I dag er sjokoladen i ferd med å fullføre runddansen fra 
det sunne til det syndige og tilbake igjen til det sunne:

Forskere peker på at sjokoladens høye innhold av antioksidanter 
kan være med på å beskytte mot flere sykdommer 
og at sjokolade inneholder både teobromin og fenyletylamin, 
stimulerende og oppkvikkende stoffer som dannes når vi er forelsket!

Sunt eller ikke, sjokolade smaker godt. 
Og på sjokoladens internasjonale dag kan man med god samvittighet unne seg noen ekstra biter.

Kilder: Forskning.no, Kraft Foods Norden, nrk.no.

Ingen kommentarer: